W górzystym krajobrazie Jumilla, gdzie słońce maluje ostry kontrast na kamienistych zboczach, wyrastają krzewy winnicy El Nido. To opowieść o korzeniach, które śmiało penetrują skaliste terytoria, i o owocach, które przekształcają surową ziemię w winiarską poezję.
Krzewy winnicy El Nido muszą znosić dość surowe warunki: w regionie Jumilla wiatr przynosi chłodne powietrze, a deszcz jest dość rzadkim gościem. Zakorzeniają się wysoko na stokach, w kamienistych glebach, przenikając warstwę szorstkiej, wapiennej skały. Jednak determinacja winorośli, zmagającej się z siłą natury, rodzi unikalne doświadczenia. Osadzone na stromych zboczach odmiany zdobywają bowiem swoją intensywność – i to mimo poddawania ekstremalnym warunkom, w tym żarowi hiszpańskiego słońca. Jakie to szczepy? Przede wszystkim monastrell i cabernet sauvignon.
Właśnie te odmiany tworzą wina Clio i El Nido. Połączenie monastrell z cabernetem nadaje subtelnych nut ziołowych, ale i pikantnych. Zaś w winie Corteo, zbudowanego z odmiany syrah, można znaleźć dymne akcenty, nuty czekolady i owoców dzikich jeżyn. To spotkanie z przyjemnością, które na długo zostaje w pamięci.
Odkryj sekrety winnicy El Nido w Fine Wine. Czekają na Ciebie wyrafinowane i strukturalne wina, niezwykle zrównoważone i eleganckie.