Odkąd w 1942 r. wyprodukowano pierwszą butelkę wina Douglas Green, osobisty charakter i niepowtarzalna intuicja tutejszych utalentowanych winiarzy sprawiła, że wina od Douglas Green utrzymują się w czołówce niezwykle konkurencyjnego rynku win w Republice Południowej Afryki.
Winnica Douglas Green eksportuje swoje wina do 50 krajów na całym świecie. Można powiedzieć, że jest wizytówką tego wyjątkowego terroir i rzadkich talentów ludzi pracujących na ten sukces.
Jak to się stało, że Douglas Green odniosła taki sukces? Przełomem było odkrycie, że winogrona z różnorodnych winnic Western Cape należy łączyć, aby wyrazić najlepsze cechy każdego regionu. Doprowadziło to do rozwoju tego miejsca. Douglas Green – jako winiarz, hodowca winorośli i przedsiębiorca, utorował drogę do tworzenia win niezwykle charakterystycznych. Do dziś jego szeroka wiedza na temat winnic, techniczne umiejętności winiarskie i zrozumienie pragnień klientów są czystą inspiracją! Po 75 latach Douglas Green pozostaje w czołówce innowacyjnych producentów win – a to dzięki założycielowi winnicy, który miał odwagę przekraczać granice i sięgać po to co inne, nieznane.
W Douglas Green wierzy się, że produkcja wina to po części nauka, po części alchemia, że w procesie wydobywania smaków z winogron, obok serii niezbędnych kroków, otwiera się magiczne wejścia do krainy aromatów. Douglas Green tworzy wyjątkowe wina lifestylowe, które spełniają wymagania lokalnych i międzynarodowych rynków. Nadrzędnym celem w procesie ich tworzenia jest kreowanie wyraźnie świeżych, owocowych trunków. Douglas Green jest z nich znany na całym świecie!