Historia Domaine de la Baume sięga 1882 r. Jean Prat przejął to niszczejące z powodu epidemii filoksery miejsce. Dzięki pomocy rodziny – głównie swoich synów – w ciągu 20 lat udało mu się nie tylko przywrócić 100 hektarów winnicy do życia, ale też podjąć się eksportu win poza granice kraju, a nawet w 1900 r. otworzyć sklep w Paryżu.
Winnica Domaine de la Baume przez lata zmieniała właścicieli, ale w końcu w 2003 r. zajął się nią Joseph Helfrich. I czuwa nad nią do dnia dzisiejszego. Ten niezwykły przedsiębiorca dał Domaine de la Baume nie tylko nowe życie, ale także międzynarodową sławę i uznanie.
Wina od Domaine de la Baume łączą prawdziwych miłośników wina, którzy w butelkach szukają historii, ale doceniają również terrior. Atutami Domaine de la Baume są bardzo zróżnicowane gleby: zarówno wapienne, gliniasto-wapienne i piaszczysto-gliniaste. Wspaniały, różnorodny wybór aromatów to znak szczególny tej winnicy. Uprawiane są tu sauvignon blanc, chardonnay, viognier, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, petit Verdot, marselan, syrah.
Domaine de la Baume to też uosobienie jakości. Powstają tu wina Terres de la Baume – produkowane w niewielkich ilościach, dzięki rygorystycznej selekcji prowadzonej przez pracowników posiadłości. Wina te dojrzewają w beczkach z dębu francuskiego, dając dowód złożoności i jakości tutejszych trunków.
Co istotne, wina od Domaine de la Baume były wielokrotnie nagradzane. W ciągu ostatnich lat winnica otrzymała kilkadziesiąt nagród – również od gigantów branży, takich jak Decanter, Wine Enthusiast, IWC (International Wine Contest) czy Roberta Parkera.