Booster Wine Group powstała w 2019 roku z połączenia kilku rodzinnych winnic. Jednym z głównych filarów Booster Wine Group jest intuicja. To dzięki niej udało się połączyć doświadczenia płynące z wielu krajów: Francji, Włoch, Anglii, Kalifornii, Australii, Afryki Południowej, a także z Nowej Zelandii, a także zrównoważyć tradycje płynące ze starego i nowego świata.
Nie bez znaczenia podczas rozwoju Booster Wine Group była także odwaga. Wciąż przejawia się ona w każdym z aspektów codziennej pracy – począwszy od testowania nowych technik zbiorów, aż do projektowania etykiet. Tamtejsze wina tworzone są z szacunkiem do ziemi i jej darów. Ingerencja w naturę jest tu naprawdę znikoma. Produkcja win w Booster Wine Group toczy się przy minimalnej ingerencji w to co doskonałe, czyli w naturę. To owoce są główną, najważniejszą wartością win Booster Wine Group.
Wszystkie wina Booster Wine Group są produkowane w sposób zrównoważony. Winiarnia Awatere River, ale też inne winnice leżące na terenach należących do rodziny Vavasour od ponad wieku, okazują przywiązanie do tradycyjnych metod i rozwiązań przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Podobnie rzecz ma się w winnicach i winiarniach na równinach Waimea należących do Booster Wine Group. Sileni, należąca do Booster Wine Group, jest w pełni zaangażowana w ciągłą pracę nad poprawą zrównoważonego rozwoju środowiskowego, społecznego i gospodarczego, czego owocem było wdrożenie w 2002 roku odpowiednich akredytacji środowiskowych. Sileni posiada certyfikat Sustainable Winegrowing New Zealand (SWNZ) od początku programu.
Booster Wine Group poważnie traktuje ziemię i troskę o nią, twierdząc, że jest to jej wkład w kreowanie bogatych, żyznych gleb dla przyszłych pokoleń.