Początek Bodegi Sierra Norte to rok 1914. W Hiszpanii, na terenie przeznaczonym prawie wyłącznie pod uprawę zbóż, powstaje pomysł, by stworzyć winnicę. Tak odważna decyzja była zaskoczeniem, ale jak się okazało po latach – była słuszna.
W latach pięćdziesiątych Manuel i Heraclio – synowie pomysłodawców – przejęli opiekę nad uprawami. Ich rodzice posadzili na tych ziemiach winorośle bobal, a oni postanowili powiększyć pola uprawne i wprowadzić nową odmianę – tempranillo. Winogrona były przez wiele lat sprzedawane, nikt jeszcze wtedy nie myślał o własnej produkcji.
W tym czasie produkcja win w Hiszpanii szybko się rozwijała, a dominującą uprawę stanowił bobal. Właściciele winnic znów postanowili postąpić inaczej niż wszyscy – obsadzili hektary kolejnym szczepem – malbekiem. W kolejnych latach dodano cabernet sauvignon.
Gdy opiekę nad winnicą przejęło kolejne pokolenie – postawiono również na sauvignon, merlot i syrah. Ówcześni właściciele – Manuel i Lorenzo – szkolą się dodatkowo w temacie produkcji win. W 1999 r., podczas rozmowy z przyjaciółmi, podejmują decyzję, by stworzyć biznes oparty na produkcji własnych win. Chcą połączyć rodzinne winnice i stworzyć bodegę. Już w grudniu tego samego roku powstaje Bodega Sierra Norte, a w 2000 r. wypuszczono pierwszy rocznik.
Od 2002 r. rozpoczynają się wzmożone inwestycje, które ostatecznie owocują podjęciem decyzji o eksporcie win z Bodegi Sierra Norte w 2005 r. Okazała się być to świetna decyzja – eksport jeszcze bardziej umocnił pozycję Bodegi Sierra Norte.
Aktualnie w winach Bodegi Sierra Norte daje się wyczuć umiłowanie tradycji, wdzięczność dla poprzednich pokoleń, dla ich wysiłku, ciężkiej pracy i odwagi. Bodega Sierra Norte słynie z ekologicznych upraw. Na 420 hektarach Sierra Norte uprawia rodzime, śródziemnomorskie odmiany, jak bobal czy monastrell, ale też inne, zagraniczne szczepy, które doskonale podkręcają smak tutejszych win. Nadal ważnym czynnikiem rozwoju Sierra Norte jest praca zespołowa, prowadzenie badań i wprowadzanie innowacji.