Bodega Protos od 1927 r. pozostaje wierna podejściu, w którym to ciągłe doskonalenie służy realizacji celu: wytwarzaniu najlepszego wina. Właściciele tego miejsca to wizjonerzy, którzy rozumieją potrzeby ziemi, potrafią jej słuchać i śmiało patrzą w przyszłość.
Bodega Protos to miejsce, w którym od pierwszych lat funkcjonowania stawiano na najwyższą jakość i kreowanie silnej marki. Dowodem na to są przyznane już w 1929 r., podczas Powszechnej Wystawy w Barcelonie, złote medale za wina z roczników 1927 i 1928.
Świetnie prosperująca Bodega Protos zaczęła się rozrastać. W 1970 r., w sercu góry, na której stał zamek, rozpoczęła się budowa piwnicy, przeznaczonej do leżakowania wina. Odtąd zaczęły dojrzewać w beczkach ułożonych wzdłuż ponad dwóch kilometrów wykopanych w ziemi chodników. Ta rewolucja okazała się kluczem do jeszcze większego sukcesu Bodegi Protos.
W 1986 r. zakupiono nową wytwórnię win, zlokalizowaną w otoczeniu starych, wysokiej jakości winnic. Przez lata była udoskonalana, rozbudowywana, by w 2019 r. stać się Centrum Produkcji Zaawansowanych Technologii Protos.
W międzyczasie w Bodedze Protos zaszły także inne zmiany, jak chociażby budowa nowej winiarni w 2008 r. w Peñafiel, Ribera del Duero. Te wspaniałe obiekty, zaprojektowane zostały przez prestiżową pracownię architektoniczną i aktualnie reprezentują najnowsze osiągnięcia technologiczne do produkcji wysokiej klasy win. Na sukcesy nie trzeba było długo czekać. W 2019 r. Protos Verdejo zostało wybrane przez Gourmet Wine Guide „Najlepszym młodym winem w Hiszpanii”.