Choć młoda, bo założona przed niewiele ponad czterema dekadami, Banfi to winiarnia, która zdążyła odnieść już sukces na rynku międzynarodowym za sprawą swoich wyjątkowych win i filozofii towarzyszącej procesowi ich produkcji.
Winiarnia Banfi powstała w 1978 r. na terenie położonym na południe od Montalcino, rozciągającym się aż do granic Val d'Orcia. Banfi znajduje się więc w jednym z najbardziej znanych regionów winiarskich na świecie, Toskanii. Na około jednej trzeciej ziemi uprawiane są winorośle w konstelacji pojedynczych winnic, pozostałą część zajmują gaje oliwne, drzewa owocowe (głównie śliwki), lasy i zarośla.
Jako projekt poświęcony podkreśleniu cennych denominacji dolnego Piemontu, Banfi Piemont stanowi idealne połączenie wielowiekowej tradycji wina musującego i dojrzałości winiarskiej doświadczanej w piwnicach.
Właścicielami winnicy są bracia – John i Harry Mariani. Od samego początku celem mężczyzn było stworzenie najnowocześniejszej, propagującej zaawansowane rozwiązania dostępne w świecie win, produkcji premium.
Rodzina Mariani nawiązała współpracę z Ezio Rivella, jednym z czołowych włoskich enologów. Wiedza eksperta pozwoliła im zrozumieć, że zasobność tutejszych gleb i uprzywilejowane położenie mikroklimatyczne ich posiadłości daje ogromne możliwości zagospodarowania. Dodatkowo w tamtych czasach, bracia postanowili kupić jeszcze Bruzzone, historyczną winiarnię w Piemoncie – założoną w 1860 r. i specjalizującą się w produkcji win musujących. Dziś znana jest jako Banfi Piemonte.
Winiarnia Banfi od początku zaprojektowana była w celu ochrony integralności i bogactwa winogron, wykorzystywała wiedzę z badań, stosowała innowacje. W Bafi zrealizowano wiele projektów badawczych, m.in. dotyczących klonów sangiovese czy składu i starzenia drewna do beczek. Wszystkie te działania służyć miały udoskonaleniu każdej fazy produkcji wina. I tak się stało.