Awatere River tworzy gamę win najwyższej jakości z małej apelacji w słynnym na całym świecie regionie winiarskim – Awatere Valley w Marlborough, w Nowej Zelandii. Awatere River wyróżnia szacunek do tradycyjnych metod produkcji. Tu wyznaje się zasadę, że im mniej obsługi, tym lepiej, a winu należy pozwolić się rozwijać z niewielką ilością klarowania lub nawet bez niego. Jest to możliwe tylko wtedy, gdy samo wino jest na bardzo wysokim poziomie. To wiele mówi o jakości trunków Awatere River.
Na czele Doliny Awatere w Marlborough dumnie stoi góra Tapuae-o-Uenuku – najwyższy szczyt poza Main Divide Nowej Zelandii. Jej lodowce zasilają rzekę Awatere, która wije się przez jedne z najlepszych w Nowej Zelandii krajów winiarskich. W tych idyllicznych wręcz okolicznościach przyrody osiedliła się w 1887 roku rodzina Vavasour, a swoje pierwsze winorośle zasadziła prawie sto lat później, w 1986 roku.
Awatere River to kolekcja wielokrotnie nagradzanych win najwyższej jakości, które odzwierciedlają charakterystyczny terroir aluwialnych równin rzecznych, na których były uprawiane. Tutejsze wina to wymarzony kompan do jedzenia na każdą okazję! Koncentrując się na długości, strukturze i złożoności, Awatere River produkuje wyjątkowe sauvignon blanc, pinot gris, chardonnay, pinot noir, wina musujące produkowane metodą tradycyjną i gewürztraminery z późnego zbioru.