Antigal Winery powstała na miejscu historycznej winnicy w Russell, w okolicach Mendozy w Argentynie, której początki sięgają 1897 roku.
Zaczęto proces renowacji, a po jego zakończeniu (w 2000 r.) firma Antigal osiągnęła szczyt funkcjonalności, zaawansowania technologicznego, ale i szacunku do historycznego dziedzictwa tego miejsca. W tym zabytkowym budynku umieszczono najnowocześniejszy obiekt, którego system platform z przepływem grawitacyjnym pozwala na podejście do produkcji wina w dużej mierze bez użycia rąk, eliminując potrzebę stosowania silnych pomp i kruszarek.
A skąd wzięła się nazwa i legendarna „jedynka”? Na evencie zorganizowanym z okazji inauguracji pierwszego rocznika, z metalowych obręczy beczek wycięto i ukształtowano numer 1, aby oznaczyć pierwsze butelki.
Od 2007 roku marka Antigal rozpoczęła eksport, głównie na rynek amerykański, szybko stając się w Stanach Zjednoczonych firmą rozpoznawalną, łączoną z wyjątkowo jakościowymi winami z Argentyny. Z czasem winnica Antigal, jej malbec i charakterystyczny numer 1 stały się synonimem jakości z Argentyny i znaną nie tylko w Ameryce, ale także w Europie czy Azji marką produkującą wina. A zainteresowanie konsumentów z całego świata nadal rośnie.
Wielką zasługę w tym dynamicznym rozwoju ma Miriam Gomez – jedna z najbardziej utalentowanych i uznanych winemakerek w Argentynie, która łącząc swoją niebywałą wiedzę z latami doświadczeń, tworzy wina pod marką Antigal.