Boschendal Wine Estate to najbardziej znana winnica w RPA. Ogromnych rozmiarów posiadłość, mieszcząca się pomiędzy Simonsbergiem a górami Groot Drakenstein, zajmuje ponad 3500 hektarów. Nazwa Boschendal pochodzi od holenderskiego "bossendaal", co w tłumaczeniu oznacza: las i dolina.
Winnica Boschendal została założona w 1685 r. przez Jeana Le Longa i pozostała w rękach hugenotów aż do XVIII w. W tym czasie rozrastała się i zdobyła ogromną sławę. Została też wyposażona w nowoczesne, jak na tamte czasy, technologie.
Wybór win Boschendal jest bardzo szeroki i podzielony na 7 kolekcji. Poszczególne trunki tworzone są na bazie następujących odmian winorośli: chardonnay, riesling, sauvignon blanc, cabernet sauvignon i syrah. Co ciekawe, wina musujące w Boschendal produkowane są zgodnie z Méthode Cap Classique, która jest południowoafrykańskim odpowiednikiem chronionej nazwą produkcji metody szampańskiej, z drugą fermentacją w butelce.
Mistrzem kreacji win od 2005 r. jest w Boschendal piwniczny Jaqcuesie Viljoenie, który zdobył doświadczenie w legendarnych winiarniach, np. Die Bergkelder czy Zevenwacht i szkolił swój kunszt we Francji. Pomaga mu asystentka – Danielle Coetsee – będąca symbolem nowego pokolenia kobiet, wnoszących do tego rzemiosła powiew świeżości. W 2020 r. została uznana za najlepszą kobietę-winiarza w RPA. Połączenie takich talentów, dwóch różnych filozofii daje winom Boschendal tak pożądaną różnorodność.