Historia Gil Family Estates zaczyna się w 1916 r., gdy Juan Gil Gimenez założył w Murcii – pagórkowatym regionie Penarubia – niewielką winnicę. Jego wnukowie Juan i Paco, kontynuując rodzinną tradycję, założyli nową winnicę w regionie Termino de Abajo, około 10 km od miasta. Mijały lata, a winnice rosły w siłę.
Gil Family Estates od 2002 r. zrzesza kilka istotnych mniejszych winnic z różnych regionów Hiszpanii. Każda z tych winnic specjalizuje się w produkcji typowych odmian, które są im najbliższe. Do Gil Estate Family należą bodegi: El Nido, Atalaya, Ateca, Shaya, Tridente, Can Blau. Dzięki umiejscowieniu winnic w różnych obszarach kraju, wina tego producenta charakteryzują się różnorodnością.
Aktualnie winiarnia Gil Family Estates produkuje rocznie 8 milionów butelek. Ponad 75% swojej produkcji bodega eksportuje – głównie do Niemiec, Skandynawii, USA oraz ponad 40 innych krajów, w tym Polski. Polacy rozsmakowali się w aromatach od Gil Family Estates.
Bodega Gil Family Estates cały czas stawia na rozwój, wciąż inwestując w nowe rozwiązania i technologie. Gospodaruje na przeszło 1,1 tys. ha winnic, zatrudniając ok. 150 osób. W swych projektach stawia na ekologię.