W miejscu, gdzie powstają wina Morca, nie jest łatwo prowadzić winnicę. Region Borja, owszem, słynie z uprawy winorośli, jednak krzewy winogron muszą wytrwale opierać się wściekłym wiatrom cierzo. Morca to historia zakorzeniona w glebach szczytu Moncayo, przekazywana przez pokolenia i kultywowana z pasją. Wina te wyróżniają się nie tylko delikatnymi nutami fiołków, karminowym kolorem, ale również opowieściami, które rozkwitają w każdym kieliszku.
Winnica Morca, zlokalizowana w malowniczym regionie Borja w Saragossie, zapuściła swoje korzenie na stromych zboczach Moncayo już wieki temu. Pierwsze winogrona zasadzili lokalni księża, zaintrygowani potencjałem terroir i… stworzyli coś naprawdę wyjątkowego. Dzisiaj winiarze Morca kontynuują tę tradycję, zbierając ręcznie winogrona garnachy z niewielkich działek o niskich plonach. W ten sposób powstają wina, które opowiadają o stawianiu czoła ekstremalnym warunkom i dążeniu do doskonałości.
Flor de Morca, jedno z flagowych win tej winnicy, zaskakuje swoim jedwabistym smakiem, ukoronowanym nutami kakao i lukrecji. Po kilku miesiącach spędzonych w beczkach z francuskiego dębu staje się pełne dojrzałych wiśni i przypraw. Wina Godina i Morca są poddawane dłuższemu procesowi starzenia we francuskich beczkach (15 i 22 miesiące). Wino Tourán powstaje ze szczepu garnacha – grona zbierane są ręcznie, a następnie trafiają do małych kadzi. Potem przechodzą długi proces dojrzewania przez 22 miesiące w beczkach z francuskiego dębu. Drewno nadaje winu niepowtarzalny charakter.
Jaki jest efekt wszystkich tych starań? Intensywne i owocowe wina, które koncentrują witalność i świeżość poranków na zboczach Moncayo.